FF Toelichten

FF TOELICHTEN

MIJN KEUZE VOOR NATUURLIJKE EN BIOLOGISCHE PRODUCTEN

In 2023 ben ik bewust geworden en gemaakt van de hoeveelheid schadelijke stoffen die in onze dagelijkse producten zitten.
Daarom zie ik als kapper daar ook een taak voor mij om dit aan mijn klanten te vertellen. Want hoewel we vaak wel weten van bepaalde ingrediënten zoals bijvoorbeeld siliconen, sulfaten en parabenen, we zijn ons er niet van bewust wat deze producten met ons haar en onze hoofdhuid doen. Hieronder licht ik de meest bekende stoffen alvast even voor je uit... 

Wat zijn siliconen nou eigenlijk en zijn ze slecht voor je? 
Siliconen komen niet in de natuur voor, ze worden gemaakt van kiezel, oftewel: zand (sicilium). Kiezel is een mineraal dat volop in onze aardkost voorkomt, maar ook in ons eigen lichaam, net zoals ijzer en zink.
Kiezel verandert in silicone wanneer je het verhit met koolstof en het daarna behandelt met koolwaterstof. Zo ontstaan er zogenaamde polymeren: stoffen die uit kiezel- en zuurstofatomen bestaan. Siliconen zijn dan ook polymeren.
Je kunt siliconen zien als iets dat tussen plastic en rubber in zit. Het is heel flexibel en kan goed tegen vocht, hitte, kou, uv-straling en chemische middelen. Ze worden daarom gebruikt in allerlei producten: van textielstoffen en elektronica tot in glijmiddel en haarproducten.
Niet alle siliconen zijn ook perse slecht voor je haar. Je moe vooral uitkijken naar haarproducten met het soort siliconen dat je niet makkelijk uit je haar wast. Want elke keer als je die producten gebruikt stapelt zich een laagje siliconen op je haar, maar ook je hoofdhuid.  Dat laagje noem je build up. 

Je kunt je wel voorstellen dat als je zo'n build up ontwikkeld, dat niet gezond is voor je huid en je haar. Het werkt verstikkend en het droog je haren uit. Maar het houd ook alle andere producten tegen die jouw haar weer beter kunnen maken. Zo raakt alles uit balans en kun je last krijgen van vet, futloos, droog, pluizig haar, en wat dacht je van je hoofdhuid!

Wat zijn sulfaten en waarvoor zitten ze in onze shampoo? 
Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. De twee meest voorkomende sulfaten zijn Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES).  Ze zitten vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen. In het geval van de siliconen, kunnen sulfaten de build-up weer gedeeltelijk tegengaan. Daarnaast geven sulfaten het oh zo bekende schuimende effect. Maar om even een voorbeeld te geven: deze stof wordt ook gebruikt in je afwasmiddel of in autoreinigers. Dat geeft maar ff aan hoe sterk deze stof is! Sulfaat is zelfs zo sterk dat het niet alleen vuil verwijderd, maar ook gedeelten van je opperhuid. De opperhuid beschermd jouw lichaam tegen slechte bacteriën en als deze beschadigd is, kun je dus last krijgen van uitdroging en irritatie van je huid. Een logisch gevolg is dat je huid meer talg gaat aanmaken, waardoor je weer een vettige hoofdhuid krijgt. 
Kortom ,een sulfaatvrije shampoo is milder voor je haar en je hoofdhuid. 

Wat doen parabenen?
Parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar gebruikt als conserveermiddel. Ze houden de groei van schimmels, bacteriën en zwammen tegen in producten. Je kunt je voorstellen dat als je elke keer met een vieze hand wat uit een potje moet halen, hier snel verkeerde bacteriën hun gang kunnen gaan. Alleen, Sommige mensen worden allergisch voor parabenen, wat zich dan uit in eczeem. De huid wordt rood en gaat jeuken of er kunnen zelfs schilfertjes, bultjes en zwellingen ontstaan. En er is maar weinig onderzoek gedaan of parabenen schadelijk zijn. Toch zijn er, (ondanks de verklaring van de Europese wetgeving die de parabenen officieel goedgekeurd hebben voor gebruik onder de cosmeticarichtlijn(76/768/EEG), die alle wet- en regelgeving met betrekking tot cosmetica en toiletartikelen regelt en heeft aangegeven dat het veilig is), twijfels of het gebruik van parabenen wel echt zo veilig is. Een aantal parabenen worden ervan verdacht hormoon verstorend (EDC) te zijn. 

Parabenen worden ook gebruikt in lijm, olie, frisdrank, sauzen, bewerkt vlees en in honderden andere alledaagse producten.
Om te controleren of je favoriete producten parabenen bevatten, kun je het best een paar minuten de tijd nemen om de lijst met ingrediënten op het etiket te lezen. Als je methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen op het etiket ziet staan, weet je dat het product parabenen bevat. Soms worden andere namen gebruikt, maar je kunt ze gemakkelijk herkennen omdat ze allemaal eindigen op ‘parabeen’.

Ok, nu je dit weet, begrijp je ook waar de onbalans vandaan komt op de hoofdhuid. 
Bij Rodolphe en co gaan ze uit van het volgende: Wat je niet beschadigd, hoef je ook niet te herstellen. 
Omdat er in deze producten zorgvuldig wordt gekeken naar de ingrediënten, krijgen we geen last van bijvoorbeeld buid up, geen verstoorde en beschadigde opperhuid en verkleinen we de kans op een allergische reactie.
En ze zijn ook nog eens deelnemer van 1% for the planet. https://www.onepercentfortheplanet.org/ 




Share by: